KURUMSAL
DERNEĞE ÜYE OLMA:
Derneğin iki türlü üyesi vardır:
ASİL ÜYE: Dernek yönetim kuruluna yazılı olarak başvuran, derneğin amacını benimsediğini belirtilen ve belli bir aidat ödemeyi yükümlenen medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olan ve 18 yaşını bitirmiş olup ağır hapis cezasına mahkûm olmayan ve yüz kızartıcı suçlardan kesin olarak yüküm giymemiş veya taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıldan ağır hapis cezasına mahkûm olmayan kişiler yönetim kurulu kararı ile asil üye olurlar. Yönetim kurulu üyelik müracaatını 30 gün içinde karara bağlar. Yönetim kurulu müracaat sahiplerinin taleplerini kabul edip etmemekte serbesttirler. Dernek üyeliğine kabul edilen şahıslara durum yazılı veya şifahen bildirilir. Üye kayıt defterine işlenir. Yukarıda söylenenler dışında kurulması yasaklanan derneklerin kurallar veya yönetenlerin yine dernekler için yasaklanmış faaliyetlerde bulunmaları sebebi ile kapatılması kararının kesinleştiği tarihten itibaren 5253 sayılı Dernekler Kanununun dernek kurma hakkını yeniden kazanmış olanlarda üye olurlar. Üye olup da 60 yaş üzeri en az 5 yıl aidat ödemiş olanlardan aidat alınmaz. Üyelik hakları daimdir.
FAHRİ ÜYE: Derneğe maddi ve manevi yardımda bulunan genel kurul kararı ile bu işin altında üyeliğe alınan kişilerdir. Bu üyelerin seçme ve seçilme hakları yoktur. Aidat ödemek zorunda değillerdir. Dernek toplantılarında görüş ve fikirlerini açıkça ifade etmekte serbesttirler. Türk vatandaşı olan fahri üyelerde ikametgâh şartı aranmaz. Türk vatandaşı olmayan fahri üyelerin Türkiye’de ikamet etmeleri zorunlu değildir.
Yaykın köyü halkından olan 60 yaş üzerinde olup da dernek merkezine veya şubelerinden fahri üye olabilirler.
MADDE–1
DERNEĞE ÜYE OLMA:
Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip ve 18 yaşını bitirmiş bulunan herkes derneğe üye olabilir. Dernek yönetim kurulu üyelik için yapılan müracaatları en geç 30 gün üyeliğe kabul veya istediğin reddi şeklinde karara bağlayıp sonucunu müracaat sahibine yazı ile bildirmek zorundadır. Üyeliğin kabul edilen şahısların isimleri üye kabul edilerek durum kendilerine 10 gün içinde yazı ile veya sözlü olarak bildirilir.
MADDE–2
ÜYELİKTEN ÇIKMA VEYA ÇIKARILMA:
Üyeliğin sona ermesi iki türlü sona erer. Bunlar üyelerin kendi isteğiyle dernekten ayrıldığını bildirmesi ile diğeri ise derneğe üye olma vasfını kaybederler.
ÜYELİKTEN ÇIKMA: Dernekten ayrıldığını bir dilekçeyle bildiren şahsın üyeliği sona erer ve üyelik kayıtlarından silinir. Üyeliği silinen kişiye ayrıca bildirilmesi zorunludur.
ÜYELİKTEN ÇIKARILMA:
• Derneklere üye olma hakkını kaybedenler.
• Dernek ve mevzuatına aykırı hareket edenler.
• Üstlenmiş olduğu aidat miktarını bir yıl süre ile ödemeyen üyenin adına yazılı ihbar çıkartılır. Buna rağmen ödemez ise üyeliği sona erer.
• Derneğe üye kaydedildikten sonra derneğin gayesine aykırı çalışma ve faaliyette bulunanlar.
• Tüzüğün 8. maddesine göre üye hakkını kaybedenler.
• Yetkisi olmaksızın derneğe ağır bir vecibe altına sokanlar, yönetim kurulu kararı ile ihraç edilir.
Yukarıda belirtilen hallerde yönetim kurulu kararı ile dernek üyeliğinden çıkarılan istifa eden üyeye ait aidat nakit veya aynı yardımlar iade edilmez.
MADDE–3
DERNEK ÜYELERİN HAKLARI:
A. Hiçbir üye dernekte üye kalmaya ve derneğe üye olmaya zorlanamaz. Her üye istifa etme hakkına sahiptir.
B. Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kendisi kullanır.
C. Üye genel kurulda oyunu kullanması için başka bir üyeye vekâlet veremez.
D. Üyeler arasında renk, cins, din, dil, ırk, mezhep ayrılığı gözetilemez. Herkes eşit hakka sahiptir.
E. Üyelik vasfına haiz tüzüğün 8. ve 9. maddelerini taşıyan herkes derneğe üye olabilir. Ve yönetim kurulu görevini üstlenebilirler.
F. Fahri üyeler istedikleri takdirde aidat verebilirler. Ancak oy hakları yoktur. Derneğin yürütme organı yönetim kuruludur. Görüş ve düşünceler bu kurula yazılı ve sözlü olarak bildirilir. Dernek adına yararlı görülen teklifler yönetim kurulunca incelenir. Her üye kendi başına görüşlerini uygulamaya kalkışmaz. Her dernek üyesi bu kurallara uymaya zorunludur.