KURUMSAL
SİNOP İLİ DİKMEN İLÇESİ YAYKIN KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
1. KISIM
MADDE–1
DERNEĞİN ADI: Sinop İli Dikmen İlçesi Yaykın Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği. Kısa adı YAYDER’dir.
MADDE–2
DERNEĞİN ADRESİ: Fındıklı Mah. M. Akif Ersoy Sok. No:37/3 MALTEPE / İSTANBUL
MADDE–3
DERNEĞİN MERKEZİ: İstanbul İli Maltepe İlçesi
MADDE–4
DERNEĞİN ŞUBESİ: Genel Kurul kararıyla şube açılabilir.
A. DERNEĞİN ŞUBELERİNİN KURULUŞU
Dernek gerekli görülen yerlerde genel kurul kararıyla şube açılabilir. Bu amaçla dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular kurulu dernekler yönetmeliğinde belirtilen şube kuruluş bildirimi ve gerekli belgeleri şube açılacak yerin en büyük mülki amirliğine verir.
B. ŞUBELERİN GÖREV VE YETKİLERİ
Şubeler tüzel kişiliği olmayan dernek amaç ve hizmet konuları doğrultusunda özerk faaliyetlerde bulunmakla görev ve yetkili tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından ötürü kendisinin sorumlu olduğu dernek iç örgütüdür.
C. ŞUBELERİN ORGANLARI VE ŞUBELERE UYGULANACAK HÜKÜMLER
Şubenin organları genel kurul yönetim kurulu ve denetim kuruludur. Genel kurul şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur. Yönetim kurulu beş asıl beş yedek denetim kurulu üç asıl üç yedek üye olarak şube genel kurulunca seçilir. Bu organların görev ve yetkileri ile bu tüzükte yer alan dernekle ilgili diğer hükümler mevzuatın öngördüğü çerçevede de uygulanır.
D. GENEL KURULUNDA NASIL TEMSİL EDİLECEĞİ
Şubeler genel kurul olağan toplantılarını genel merkez genel kurulu toplantısından en az 2 ay önce bitirmek zorundadır. Derneğin Genel Merkez olağan kurulu kasım ayı içerisinde yapılacağından şubelerin genel kurulları 3 yılda bir Eylül ayı içinde şube yönetim kurulunca belirlenecek gün ve saatte yapılmalıdır. Şubeler genel kurul sonuç bildiriminin toplantının yapıldığı tarihi takip eden 30 gün içinde bir örneğini mülki idare amirliğine bir örneğinin ise dernek genel merkezine bildirmek zorundadır. Şubeler genel merkez genel kurulunda seçimlik ve doğal delegelerle temsil eder. Şubelerin yönetim kurulu başkanları doğal delege olarak, şubede kayıtlı her yirmi üye için bir, arta kalan üye sayısı ondan fazla veya toplam üye sayısı yirmiden az ise bu üyeler içinde bir olmak üzere seçilecek delegelerde seçimlik delege olarak şubeyi dernek genel kurulunda temsil etme hakkına sahiptir. Genel merkez genel kuruluna en son şube genel kuruluna seçilen delegeler katılır. Genel merkez yönetim ve denetim kurulu üyeleri şube genel kuruluna katılabilir. Ancak şube adına delege seçilmedikleri sürece oy kullanamazlar. Şubelerin yönetim ve denetim kurullarında görevli olanlar genel merkez yönetim veya denetim kurullarına seçildiklerinde şubedeki görevlerinden ayrılırlar.
2. KISIM
DERNEĞİN AMACI VE AMACI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN DERNEKÇE SÜRDÜRÜLECEK ÇALIŞMA KANUNLARI VE BİÇİMLERİ:
MADDE–5
Köyümüz halkını imkânlarımız nispetinde bir araya getirebilmek, dostluk bağlarını perçinleştirip samimi havanın kaybolmamasını yardımlaşma ve dayanışma iş birliği yapmalarını sağlamak, köyümüzün ortak giderlerine dernekçe imkânlarımız nispetinde maddi ve manevi destekte bulunmak.
MADDE–6
Dernek 5. maddede yazılı amacına ulaşmak için;
Sosyal, kültürel, ekonomik ve eğitsel alanlarda etkinliklerde bulunur.
Konser, kermes, balo, temsil, yemek, folklor gösterileri, sergi, konuşma, sempozyum, seminer, piyangolar tertipler, özel günler yapar, toplu sünnet düğünleri gerçekleştirir, şenliklere katılır.
Lokal, dinlenme tesisleri, yardım sandığı, spor tesisi, eğitim tesisleri açar, işletir kiraya verebilir. Okul kurslar yurt ve benzeri eğitsel ve sosyal kuruluşlar mal varlığı el verdiği ölçüde vakıf açıp kurabilir.
Amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap, broşür vb. yayınlar yapar ve dağıtır.
Amaçları doğrultusunda yarışmalar düzenler, ödüller verir, anket vb. her çeşit araştırma düzenler, çalışma kolları ve komisyonlar kurar. Amacına uygun olarak şahıslar, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar.
Başarılı ve muhtaç öğrencilere burs verir, kitap ve malzeme vb. bulunur. Mağdur hastalara yardımda bulunur.
Taşınır ve taşınmaz mallar ile haklar edilebilir, satabilir.
Bütün bu amaçları gerçekleştirmek için il ve ilçelerde şubeler açabilir.
Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek ve 5253 Dernekler Kanunu maddeleri uygulanarak yürütülür.
MADDE–7
DERNEĞİN KURUCULARI:
1. Cemil YILDIRIM: Fındıklı Mh. Çalışkan Sk. No:2 MALTEPE/İSTANBUL
2. Veysel AKÇA: Fındıklı Mh. Güven Sk. No:40 MALTEPE/İSTANBUL
3. Hüseyin TÜRKER: Fındıklı Mh. Tekin Sk. No:76 MALTEPE/İSTANBUL
4. Celal GÖKÇE: Fındıklı Mah. Tekin Sok. No:64 MALTEPE / İSTANBUL
5. Nazmi İKİZ: Kozyatağı Mh. Cemil Akdoğan Sk. Akif Apt. No:17/11 KADIKÖY/İSTANBUL
6. Abdurrahman ÖZASLAN: Gazi Mh. Beykoz Cd. Tuna Sk. No:10 SULTANBEYLİĞİ/İSTANBUL
7. Mehmet EROL: Yakacık Mh. Kont Sk. No: 53 KARTAL/İSTANBUL
MADDE–8
DERNEĞE ÜYE OLMA:
Derneğin iki türlü üyesi vardır:
ASİL ÜYE: Dernek yönetim kuruluna yazılı olarak başvuran, derneğin amacını benimsediğini belirtilen ve belli bir aidat ödemeyi yükümlenen medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olan ve 18 yaşını bitirmiş olup ağır hapis cezasına mahkûm olmayan ve yüz kızartıcı suçlardan kesin olarak yüküm giymemiş veya taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıldan ağır hapis cezasına mahkûm olmayan kişiler yönetim kurulu kararı ile asil üye olurlar. Yönetim kurulu üyelik müracaatını 30 gün içinde karara bağlar. Yönetim kurulu müracaat sahiplerinin taleplerini kabul edip etmemekte serbesttirler. Dernek üyeliğine kabul edilen şahıslara durum yazılı veya şifahen bildirilir. Üye kayıt defterine işlenir. Yukarıda söylenenler dışında kurulması yasaklanan derneklerin kurallar veya yönetenlerin yine dernekler için yasaklanmış faaliyetlerde bulunmaları sebebi ile kapatılması kararının kesinleştiği tarihten itibaren 5253 sayılı Dernekler Kanununun dernek kurma hakkını yeniden kazanmış olanlarda üye olurlar. Üye olup da 60 yaş üzeri en az 5 yıl aidat ödemiş olanlardan aidat alınmaz. Üyelik hakları daimdir.
FAHRİ ÜYE: Derneğe maddi ve manevi yardımda bulunan genel kurul kararı ile bu işin altında üyeliğe alınan kişilerdir. Bu üyelerin seçme ve seçilme hakları yoktur. Aidat ödemek zorunda değillerdir. Dernek toplantılarında görüş ve fikirlerini açıkça ifade etmekte serbesttirler. Türk vatandaşı olan fahri üyelerde ikametgâh şartı aranmaz. Türk vatandaşı olmayan fahri üyelerin Türkiye’de ikamet etmeleri zorunlu değildir.
Yaykın köyü halkından olan 60 yaş üzerinde olup da dernek merkezine veya şubelerinden fahri üye olabilirler.
MADDE–9
DERNEĞE ÜYE OLMA:
Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip ve 18 yaşını bitirmiş bulunan herkes derneğe üye olabilir. Dernek yönetim kurulu üyelik için yapılan müracaatları en geç 30 gün üyeliğe kabul veya istediğin reddi şeklinde karara bağlayıp sonucunu müracaat sahibine yazı ile bildirmek zorundadır. Üyeliğin kabul edilen şahısların isimleri üye kabul edilerek durum kendilerine 10 gün içinde yazı ile veya sözlü olarak bildirilir.
MADDE–10
ÜYELİKTEN ÇIKMA VEYA ÇIKARILMA:
Üyeliğin sona ermesi iki türlü sona erer. Bunlar üyelerin kendi isteğiyle dernekten ayrıldığını bildirmesi ile diğeri ise derneğe üye olma vasfını kaybederler.
ÜYELİKTEN ÇIKMA: Dernekten ayrıldığını bir dilekçeyle bildiren şahsın üyeliği sona erer ve üyelik kayıtlarından silinir. Üyeliği silinen kişiye ayrıca bildirilmesi zorunludur.
ÜYELİKTEN ÇIKARILMA:
• Derneklere üye olma hakkını kaybedenler.
• Dernek ve mevzuatına aykırı hareket edenler.
• Üstlenmiş olduğu aidat miktarını bir yıl süre ile ödemeyen üyenin adına yazılı ihbar çıkartılır. Buna rağmen ödemez ise üyeliği sona erer.
• Derneğe üye kaydedildikten sonra derneğin gayesine aykırı çalışma ve faaliyette bulunanlar.
• Tüzüğün 8. maddesine göre üye hakkını kaybedenler.
• Yetkisi olmaksızın derneğe ağır bir vecibe altına sokanlar, yönetim kurulu kararı ile ihraç edilir.
Yukarıda belirtilen hallerde yönetim kurulu kararı ile dernek üyeliğinden çıkarılan istifa eden üyeye ait aidat nakit veya aynı yardımlar iade edilmez.
MADDE–11
DERNEK ÜYELERİN HAKLARI:
A. Hiçbir üye dernekte üye kalmaya ve derneğe üye olmaya zorlanamaz. Her üye istifa etme hakkına sahiptir.
B. Her üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kendisi kullanır.
C. Üye genel kurulda oyunu kullanması için başka bir üyeye vekâlet veremez.
D. Üyeler arasında renk, cins, din, dil, ırk, mezhep ayrılığı gözetilemez. Herkes eşit hakka sahiptir.
E. Üyelik vasfına haiz tüzüğün 8. ve 9. maddelerini taşıyan herkes derneğe üye olabilir. Ve yönetim kurulu görevini üstlenebilirler.
F. Fahri üyeler istedikleri takdirde aidat verebilirler. Ancak oy hakları yoktur. Derneğin yürütme organı yönetim kuruludur. Görüş ve düşünceler bu kurula yazılı ve sözlü olarak bildirilir. Dernek adına yararlı görülen teklifler yönetim kurulunca incelenir. Her üye kendi başına görüşlerini uygulamaya kalkışmaz. Her dernek üyesi bu kurallara uymaya zorunludur.
Dernek Genel Kurulu’nun kuruluş şekli, toplanma zamanı genel kurulun görevleri, yetkileri oy kullanma ve karar alma usul ve şekilleri:
MADDE–12
DERNEĞİN ORGANLARI:
A. GENEL KURUL
B. YÖNETİM KURULU
C. DENETİM KURULU
D. DİSİPLİN KURULU’dur.
Yönetim kurulu ile görev ve sorumluluğu paylaşan organlar yan kuruluşları oluşturabilir. Ancak bu organlara genel kurul ve denetleme kurulunun görev ve sorumlulukları devredilemez.
MADDE–13
GENEL KURUL:
Genel kurul dernek asil üyelerinden teşekkül eden en yetkili kuruldur. Yetkili kurulların seçilmesi, ana tüzüğün değiştirilmesi, hesapların incelenmesi, bütçenin onayı ve derneğin feshi yetkileri genel kurulundur. Genel kurul 3 yılda bir, kasım ayı içinde yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır. Ancak yönetim, denetim ve disiplin kurullarının gerekli gördüğü hallerde veya derneğe kayıtlı üyelerde beşte birinin yazılı isteği üzerine olağan üstü toplanabilir.
MADDE–14
GENEL KURULUN TOPLANTIYA ÇAĞRI ŞEKLİ:
Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az on beş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması halinde toplantı yapılamaz ise ikinci toplantının hangi günde yapılacağı da bildirir. Ancak ilk toplantı günü ve ikinci toplantı günü arası bir haftadan az olamaz. Toplantı başka bir sebep ile geriye bırakılırsa durum geri bakma sebeplerinde belirtilmek sureti ile toplantı ilanının yapıldığı seçenekle ikinci bir ilan ile üyelere duyurulur. İkinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak yönetim kurulu ve denetleme kurulunun sayısının iki katından az olmaması gereklidir. Üyelerin toplantıya çağrılmasında bulunan önceki usuller uygulanır. Genel kurul toplantıları bir defadan fazla geri bırakılmaz.
MADDE–15
TOPLANTI YERİ:
Genel kurul toplantılarının dernek merkezinin bulunduğu yerden başka bir yerde yapılmaz.
MADDE–16
TOPLANTI YETER SAYISI:
Genel kurul toplantıları dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkına sahip üyelerin yarısından bir fazlasının katılması ile toplanır. İlk toplantıda yeter sayısı sağlanamaması ise ikinci toplantıda ise çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurallarının üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.
MADDE–17
TOPLANTININ YAPILIŞ USULÜ:
Genel kurula katılacak üyeler, yönetim kurulunca düzenlenecek listedeki adlarının hizasına imza ederek toplantı yerine girerler. Kongre dernek başkanı veya yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısının tespiti için yoklama yapılır. Yeter sayısının bulunduğunun anlaşılması üzerine üyeler arasında bir başkan ve iki kâtip seçilerek kongre divanını oluşturur. Toplantının yönetimi kongre başkanına aittir. Kâtipler kongre tutanağını düzenleyerek başkanla birlikte imzalar. Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgelere yönetim kuruluna teslim edilir. Genel kurulca yapılan seçimi izleyen 30 gün içinde yönetim kurulu başkanı tarafından yönetim, denetleme ve disiplin kurulu ile derneğin diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyelerin adları ve soyadları, baba adları, doğum yeri ve tarihleri, meslekleri ve ikametgâh adreslerini bir yazı ile mülki amirliğe bildirilir.
MADDE–18
TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLECEK KONULAR:
Genel kurul toplantılarında yalnız gündemde bulunan maddeler ve konular görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
MADDE–19
GENEL KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:
A. Dernek organlarının seçilmesi.
B. Gizli oy, açık tasnif ile 9 asil, 5 yedek yönetim kurulu, 3 asil 3 yedek denetim kurulu, 3 asil 3 yedek disiplin kurulu seçer.
C. Dernek tüzüğünün değiştirilmesi.
D. Dernek şubelerinin açılmasını kararlaştırmak, şube kurucularına yetki vermek.
E. Yönetim ve denetim kurullarının raporlarının görüşülmesi, yönetim kurulunun ibrası.
F. Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp, aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi.
G. Derneğin fesih edilmesi.
H. Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi.
İ. Derneğin uluslar arası faaliyetlerde bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlarla üye olarak katılması veya ayrılması.
J. Mevzuatta ve dernek genel kurulunca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi.
YÖNETİM VE DENETLEME KURULLARININ GÖREV VE YETKİLERİ -NE SURETLE SEÇİLECEĞİ- ASİL VE YEDEK ÜYE SAYILARI:
MADDE–20
YÖNETİM KURULU:
Derneğin yürütme organıdır. Dokuz asil beş yedek üye genel kurulca gizli oyla seçilir. Asil üyelerde boşalma olduğu takdirde yedek üyelerin çağırılması zorunludur.
MADDE–21
YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:
A. Derneği temsil etmek veya bu konuda kendi üyelerinden bir veya bir kaçına yetki vermek.
B. Kendi üyeleri arasından bir başkan, bir başkan vekili, bir sekreter, bir muhasip ve bir veznedar seçerek göreve başlarlar.
C. Genel kurulun normal ve müstacel hallerde fevkalade toplantıya çağırmak.
D. Dernekten ayrılmak isteyen üyelerin istifa dilekçelerini kabul eder. Ve karara bağlayarak neticeyi istifa eden üyeye bildirir.
E. Yıllık çalışma programını ve bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunar.
F. Bankadan çekilecek paralar için başkan veya yönetim kurulu üyelerinden ikisine yetki vermek.
G. Dernekten ihraç gerektiren üyelerin durumlarının görüşerek karara bağlamak.
H. Ayda en az bir defa toplanarak derneğin işlerini görüşüp, yapılacak işler hakkında karar vermek.
İ. Dernek tüzüğünde mevzuatında kendisine verilen diğer işleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
J. Yönetim Kurulu kendi içerisinde görev değişikliği yapabilir.
MADDE–22
Yönetim Kurulu toplantılarına mazeretsiz üst üste üç defadan fazla katılmayan yönetim kurulu üyesi addedilir. Yapılan Yönetim Kurulu toplantılarında en az beş yönetim kurulu üyesi iştirak eder. Beşten az üye ile yapılacak toplantılarda alınan kararlar geçersizdir. Yönetim Kurulunda görev alan üyelerden birinin istifası ve ayrılması hallerinde onun yerine kurulda yedek üye olarak bulunan üyelerden biri alınır. Yönetim kurulunca istifa ve ayrılmalar sebebi ile boşalan yerler yedeklerle doldurulur. Ve mevcut üye tam sayısının yarısından az duruma düşmesi durumunda genel kurul, yönetim kurulunun üyelerinden biri veya Denetleme Kurulu tarafından bir ay içersinde toplantıya çağrılır.
MADDE–23
Denetleme Kurulu yapılan her Genel Kurul toplantısında yeniden seçilir. Denetleme Kurulunun görev süresi üç yıldır. Denetleme Kurulu üç asil üç yedek üyeden seçilir. Denetleme Kurulu görevini Dernek Tüzüğünde belirtilen esaslar ve usullere göre 6 ayı geçmeyen aralıklarla yapar. Denetleme sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna ve toplandığında Genel Kurula sunar.
MADDE–24
DİSİPLİN KURULU:
Disiplin kurulu dernek üyeleri aleyhine yapılacak şikâyetleri tetkik edip karara bağlamak üzere genel kurul tarafından üç asil üç yedek üye olarak gizli veya açık oyla seçilir. Görev süresi üç yıldır. Derneğe üyelik şartlarını taşımayan üyelerin tespiti halinde dernekten ihracı ile ilgili belgeleri yazılı görüşü ile birlikte yönetim kuruluna bildirir. Dernek yönetmeliğine aykırı olan üyeler hakkında gerekli işlemleri yaparak yönetim kuruluna bildirir.
MADDE–25
DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI:
A. Üyelerin ayda 2,50 TL (iki lira elli kuruş) olmak üzere yılda 30,00 TL (otuz lira) alınır. Yönetim Kurulu her yıl DİE’ye arttırır.
B. Dernekçe yapılacak eğlence geziler piyango ve yarışmalardan elde edilecek gelirler.
C. Bağış ve yardımlar.
D. Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak gelirler.
MADDE–26
DERNEĞİN TUTACAĞI DEFTERLER:
A. Üye kayıt defteri
B. Karar defteri
C. Gelen-giden evrak kayıt defteri
D. Gelir ve gider defteri
E. Demirbaş eşya defteri
F. Alındı belgesi defteri
Bu defterlerin işleme konulmadan önce Notere tasdik ettirilmesi mecburidir. Dernek bunlar dışında lüzumlu başka defter ve kayıtlarda tutabilir.
MADDE–27
GELİR VE GİDER USULU:
Dernek gelirleri makbuz karşılığında toplanır. Bu makbuz ve belgelerin beş yıl saklanması mecburidir. Dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Ve bu karar o yerin en büyük Mülki Amirliğine tescil ettirilir. Derneğin bankadaki hesabından para çekme yetkisi en az iki imza birlikte bulunması şarttır. Dernek sayımına 300,00 TL’ yi (üç yüz lira) geçmemek üzere avans verilmesine Yönetim Kurulu karar verebilir.
MADDE–28
DERNEĞİN İÇ DENETİM ŞEKLİ:
Derneğin iç denetimi Dernekler Kanunu ve Dernek Tüzüğüne göre denetleme kurulu tarafından gerçekleştirilir. Derneğin amacını gerçekleştirmek için bir araya gelmiş üyelerin arasında oluşan görüş birliğinin sürdürülmesi ve dayanışmanın güçlendirilmesi üye ilişkilerinin disipline edilmesi için belirlenen çalışma planını ve bütçe ile uygulamaya konulan programın en iyi biçimde gerçekleştirilmesi için denetleme kurulun tetkiklerine sunmak üzere, Genel Kuruldan geçirilmek üzere yönetmelik çıkartılabilir.
MADDE–29
TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ:
Tüzük değişikliğine karar verme yetkisi Genel Kurulunda Tüzük değişikliği ancak gündemde yer almışsa veya hazır bulunan üyelerin on da birinin yazılı isteği üzerine gündeme alınmış ise Genel Kurulda görüşülebilir.
Tüzüğün değişikliğine karar verme yeter sayısı üye sayısının üçte iki çoğunluğu hazır bulunduğu toplantıda oy çokluğu ile karar alınır. Tüzük değişikliğinin tescil ve ilanı Dernek kuruluşundaki usule uygun olarak yapılır.
MADDE–30
DERNEĞİN FESHİ:
Dernek Genel Kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir. Genel Kurlun derneğin feshine karar verebilmesi için tüzüğe göre Genel Kurula katılma hakkına sahip bulunan dernek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanmaması halinde üyeler ikinci toplantıya üye sayısı ne olursa olsun fesih konusu görüşülebilir. Feshe ilişkin karar, toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur. Derneğin feshi Yönetim Kurulu tarafından beş gün içinde mahallin en büyük Mülki Amirliğine yazı ile bildirilir.
MADDE–31
DERNEĞİN FESHİ HALİNDE VARLIĞIN TASFİYESİ:
Genel Kurulca feshi kararının verilmesi halinde, 3 kişilik tasfiye kurulu bu iş için görevlendirilir. Fesih halinde derneğin mal varlığı Sinop Dikmen Yaykın Köyüne devredilir.
MADDE–32
LOKAL AÇILMASI:
Dernek Tüzüğünün beşinci maddesinde belirtilen amaçları gerçekleştirmek için açılması ve işletilmesi.
MADDE–33
İstanbul’da bulunan Sinoplu Derneklerin katılımıyla kurulan Federasyon veya Vakıflara katılması Yönetim Kuruluna yetki verilmiştir.
MADDE–34
DERNEĞİN BORÇLANMA USÜLLERİ
Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma derneğin gelir kaynakları ile karşılanmayacak miktarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz. Bir önceki yıl gelirinin yarısı kadar yönetim kurulu borçlanabilir. Genel kurulun proje karşılığı yönetim kuruluna verebileceği borçlanma yetkisi saklıdır.